Jak serwisować kominki?
Niezależnie od rodzaju, domowy kominek należy poddawać regularnej konserwacji. Zanim rozpocznie się sezon grzewczy, trzeba dokładnie go obejrzeć i upewnić się, że nie powstały żadne nieszczelności. Dodatkowo w trakcie grzania jesienią i zimą konieczne jest kilkukrotne czyszczenie sadzy z przewodu kominowego, ponieważ nagromadzone na jego ścianach substancje mogą zacząć się palić, co jest poważnym zagrożeniem pożarowym dla całego domu.
Jak czyścić elementy kominka?
Przed pierwszym jesiennym rozpaleniem kominka, urządzenie powinno się zdemontować i dokładnie wyczyścić wszystkie jego części. Sadzę i popiół należy zatem usunąć z rusztu, szamotu czy płyt żeliwnych, koniecznie trzeba także oczyścić obudowę kominka oraz szybę. Tę ostatnią dobrze jest umyć wodą z dodatkiem płynu do mycia. Najlepiej sprawdzają się środki dedykowane do czyszczenia szyb kominkowych, ponieważ ich składniki bez wysiłku rozpuszczają smołę i substancje smoliste, które osiadają na szybie w trakcie spalania. Konserwacja kominka nie jest trudna, choć wymaga systematyczności. Regularne powtarzanie czyszczenia w ciągu sezonu, pozwala utrzymać nie tylko estetyczny wygląd wkładów kominowych czy też pieców typu koza, ale również zapewnia skuteczne ogrzewanie i bezpieczeństwo.
O czym jeszcze warto pamiętać?
W kominkach najlepiej palić specjalnie przygotowanym drewnem kominkowym, a nie tradycyjnym drewnem. Mocno żywiczne drzewa iglaste oraz drewno, które jest wilgotne powodują powstawanie dużej ilości osadów, dlatego na opał lepiej wykorzystywać wysokokaloryczne i dobrze wysuszone drzewa liściaste. Ponadto raz w roku przewód odprowadzający dym powinien być sprawdzany przez upoważnioną do tego osobę pod kątem drożności. Regularna konserwacja całego systemu jest niezbędna do zminimalizowania ryzyka wybuchu pożaru.